Van advocatuur naar bedrijfsleven en weer terug

Anne-Rieke Brons-van der Linden vertelt over haar overstap naar het bedrijfsleven en haar terugkeer naar BarentsKrans.

Wie ben je, wat is je achtergrond en hoe zou je je relatie met Legal People omschrijven?

Anne-Rieke Brons-van der Linden, senior advocaat M&A. Ik startte in 2008 als advocaat-stagiaire bij BarentsKrans om in 2015 over te stappen naar de rol van corporate legal counsel bij NS. In 2019 ben ik teruggekeerd naar de advocatuur én naar BarentsKrans. Zowel bij mijn overstap naar NS, als voorafgaand aan mijn terugkeer naar BarentsKrans, had ik contact met Legal People. Zij dachten met mij mee en introduceerden mij bij potentiële werkgevers.

Waarom wilde je na je afstuderen in 2007 als advocaat aan de slag en hoe is je keuze voor BarentsKrans tot stand gekomen? 

Al op jonge leeftijd wilde ik advocaat worden, een gedachte die tijdens mijn studietijd en student-stages werd bevestigd. Ik koos bewust voor een middelgroot kantoor en bij BarentsKrans had ik tijdens een kennismakingsdag voor studenten leuke gesprekken. Ook was ik onder de indruk van de kwaliteit die het kantoor te bieden heeft.

Hoe ben je opgeleid en in wat voor soort team (inhoud & cultuur) werkte je? 

Ik werkte vanaf het begin veel en direct samen met de partner, terugkijkend denk ik dat dat de beste opleiding is die je kunt krijgen. Ik kreeg snel verantwoordelijkheid in dossiers maar tegelijkertijd ruimte om te sparren als ik niet wist hoe verder. Het team was (en is nog steeds) kwalitatief sterk, betrokken (zowel bij elkaar als bij de transactie) en met humor.

Wat was je overweging om in 2015 over te stappen naar het bedrijfsleven?

Het ging mij steeds meer tegenstaan dat ik weinig regie had over mijn agenda, met name ’s avonds en in het weekend. Daarnaast was ik nieuwsgierig geworden naar hoe het is om nauwer betrokken te zijn bij en onderdeel uit te maken van een bedrijf, in plaats van ingeschakeld te worden als externe adviseur.

Hoe heb je de overstap van de advocatuur naar het bedrijfsleven ervaren? Zijn er dingen waar je aan moest wennen? Wat waren voor jou de grootste verschillen tussen de advocatuur en het bedrijfsleven?

Ik had vooraf de rol van bedrijfsjurist onderschat en was onder de indruk van de ambitie en kwaliteit van het NS Legal team. Ik moest wennen aan het snelle schakelen tussen de vele dossiers, werken als bedrijfsjurist is behoorlijk intensief. Collega’s staan soms letterlijk aan je bureau met vragen en je moet steeds kritisch zijn op de vraag of je betrokkenheid echt nodig is. Verder vond ik het in het begin ook spannend dat de business met name geïnteresseerd is in je conclusie en je daarmee niet altijd de juridische nuance in een stuk kunt aanbrengen die je zelf graag zou zien. Tot slot vond ik het erg leuk om multidisciplinair samen te werken met collega’s van communicatie, public affairs, M&A en finance, ieder een eigen invalshoek, en om rechtstreeks te mogen adviseren aan de Raad van Bestuur.

In 2019 ben je terug gekeerd naar de advocatuur én naar BarentsKrans. Hoe is deze koerswijziging tot stand gekomen? 

Hoewel het erg leuk was om een paar jaar breder te adviseren en onderdeel te zijn van NS, miste ik uiteindelijk de focus op M&A dossiers, de dynamiek van transacties en het werken in een team van M&A specialisten. Ik had altijd met veel plezier gewerkt bij BarentsKrans en daarnaast bood het kantoor mij goede afspraken om een baan als M&A advocaat te combineren met een jong gezin.

Inmiddels werk je alweer sinds augustus 2019 als advocaat. Kijk je anders naar het vak sinds je ook ervaring hebt in het bedrijfsleven?

Ik ben mij bewuster van de verschillende aspecten die een rol kunnen spelen in een transactie dan voorheen. Verder komt de ervaring hoe het is om als bedrijfsjurist de adviezen van je advocaat te (moeten) vertalen binnen de organisatie van pas.

Is het feit dat je ondertussen ook moeder bent geworden van invloed op hoe je naar je vak en je carrière kijkt?

De voorwaarden die ik bij mijn terugkeer heb kunnen afspreken bieden mij de kans om de M&A praktijk met het moederschap te combineren, iets dat voor mij belangrijk is. Er bleek meer mogelijk dan ik een paar jaar geleden dacht, waardoor ik me als advocaat kan blijven ontwikkelen maar wel in een tempo dat voor mij bij deze fase past. Met meer grip op mijn agenda. Overigens zie ik bij ons kantoor jonge moeders ook partner worden.

En tot slot: wat zou je mee willen geven aan juristen die een terugkeer naar de advocatuur overwegen?

Het komt niet vaak voor dat bedrijfsjuristen terugkeren naar de advocatuur en het lijkt daarmee misschien geen voor de hand liggende keuze. Juist de advocatuur biedt echter flexibiliteit en bij BarentsKrans bleek het goed mogelijk om maatwerkafspraken te maken. Mijn advies zou dus zijn om in ieder geval het gesprek aan te gaan met een kantoor, dan weet je pas zeker wat de (on)mogelijkheden zijn.

 

Dit interview met Anne-Rieke Brons-van der Linden is verschenen in de september-editie van de nieuwsbrief van Legal People.