Thomas op secondment bij White & Case in Londen

Ben jij benieuwd hoe het is om (tijdelijk) op een Londens kantoor te werken? Van april tot en met juni 2023 is onze kantoorgenoot Thomas van Hövell tot Westervlier op secondment (detachering) bij het toonaangevende en advocatenkantoor White & Case in Londen. Thomas richt zich ook daar op Corporate / M&A en specifiek op private equity. Een unieke kans om een inkijk te krijgen in de (Engelse) praktijk van het internationale kantoor. We stelden Thomas enkele vragen over zijn ervaring in Londen. 

Wat is de reden dat je op secondment bent gegaan? En waarom naar Londen?

“Bij BarentsKrans hebben we een grote internationale praktijk en krijgen we werk doorverwezen van internationale bevriende advocatenkantoren. Een van deze kantoren is White & Case. Doorverwijzingen komen voornamelijk vanuit hun vestigingen in België, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten, maar relatief weinig uit London. Om BarentsKrans ook in London op de kaart te zetten, draai ik hier drie maanden mee. Dat biedt ook gelegenheid om de banden met andere Londense kantoren aan te halen. Het is mooi dat BarentsKrans de ruimte biedt voor dergelijke initiatieven.”

Hoe ervaar je het tot nu toe? En welke verschillen ervaar je?

“Het bevalt heel goed, maar er zijn wel duidelijke (cultuur)verschillen. Engelsen zijn toch wat gereserveerder en op kantoor is er weinig aandacht voor iets anders dan werken (hoewel we ook hier borrelen op donderdag). Vrijwel iedereen luncht achter zijn bureau en e-mails worden tot ongeveer 00.30 uur ‘s nachts beantwoord. Daar staat dan weer tegenover dat je de hele dag door gratis kan eten in het bedrijfsrestaurant, waaronder iedere ochtend een full English breakfast, een warme maaltijd voor de lunch en allerlei taartjes.”

Thomas op secondment Thomas op secondment Thomas op secondment

Wat mis je het meest? En welke ervaring neem je mee vanuit Londen?

“Mijn collega’s en de gezellige sfeer bij BarentsKrans mis ik uiteraard het meest. Dat past beter bij mij. Wat ik meeneem is hoe zij communiceren met cliënten. Er wordt bijvoorbeeld op vrijdag een kort overzicht gestuurd van de status van de verschillende werkstromen (bijvoorbeeld DD, transactiedocumentatie, etc.). Het is uitdagend om mee te draaien in een transactie met twaalf verschillende jurisdicties en om teams aan te sturen in die jurisdicties.”

Wat heb je op persoonlijk vlak geleerd?

“Het is vooral goed om weer eens in een totaal andere omgeving te zijn. Aangezien alles nieuw was, doe je veel nieuwe ervaring op. In het begin leek iets soms een week geleden omdat er zoveel was gebeurd, maar dat was dan bijvoorbeeld pas twee dagen geleden. Dat zet mij ook aan het denken over hoe ik er in Nederland voor kan zorgen dat doordeweekse dagen minder op elkaar lijken.

Daarnaast is er in London een leuke expat cultuur. Via een app kom je gemakkelijk in contact met andere expats en er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Daar is nu al een vriendengroep uit ontstaan die ik zeker ga missen als ik terug ben in Nederland. Je leert veel door mensen uit andere culturen te ontmoeten.”