Student-stagiaire Amy over uitdagende vraagstukken

Amy Muller zit in het derde jaar van haar bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. In juni 2023 startte zij een studentstage bij BarentsKrans. Voor haar stage woont ze tijdelijk in Den Haag. Zo leert ze niet alleen ons kantoor kennen, maar ook de stad. We stelden Amy een aantal vragen over haar ervaring als student-stagiaire bij ons op kantoor.

Hoe ben je bij BarentsKrans terecht gekomen?

“Met mijn studievereniging, Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis, brachten we eerder dit jaar een bezoek aan BarentsKrans. Tijdens deze in-housedag kreeg ik een goede, open indruk van het kantoor en heb ik leuke gesprekken met kantoorgenoten gehad. Ik was in eerste instantie niet van plan om tijdens mijn bachelor al een studentstage te lopen, maar na het bezoek aan BarentsKrans besloot ik toch te solliciteren.”

Je loopt nu ruim een maand stage. Hoe ervaar je het hier?

“Vanaf het eerste moment klikte het goed. Ik voelde me welkom door de cultuur die hier heerst. Kantoorgenoten staan ervoor open om te sparren en je kunt bij iedereen binnenlopen of aanschuiven tijdens de lunch, waardoor je je gelijk onderdeel voelt van kantoor. Er wordt gewerkt aan mooie zaken, ik vind het leuk dat ik de mogelijkheid krijg om daarin mee te kijken. Ik merk ook dat assertiviteit gewaardeerd wordt en dat het goed is om jezelf te laten zien binnen kantoor.”

Jouw stage bij BarentsKrans is kantoorbreed, kun je daar wat meer over vertellen?

“Doordat de stage kantoorbreed is, kun je zelf invulling geven aan de stage. Op die manier kom je met alle secties in contact. Dat is fijn, want zo kun je vinkjes zetten bij wat je interessant vindt en wegstrepen wat je minder interessant vindt. Zeker voor een eerste stage is dat prettig. Na een maand weet ik dat mijn interesse ligt bij Corporate, Commercial & Financial Litigation, maar meekijken bij de andere secties blijft interessant. Ook heb je een tussentijdse evaluatie met je mentor om te bespreken wat er beter kan en wat je nog wil leren tijdens je stage. Samen met kantoor kijk ik naar een zo uitdagend en interessant mogelijke invulling van mijn stage. Zo haal je er het meeste uit.”

Met welke werkzaamheden houd je je bezig tijdens je stage?

“Het werk is heel afwisselend. Ik schrijf memo’s en werk aan uitdagende juridische vraagstukken, waarbij je je goed in een onderwerp moet verdiepen. Ook ben ik aanwezig bij sectielunches en andere juridisch-inhoudelijke overleggen. Daarnaast ben ik in de eerste periode al mee geweest naar zes zittingen. Voor sommige zittingen heb ik van tevoren het een en ander uitgezocht. Het is mooi om dat in de praktijk terug te zien.”

Juridische inhoud is dus voldoende aanwezig. Neem je ook deel aan sociale activiteiten van het kantoor?

“Onlangs organiseerde BarentsKrans de jaarlijkse Zomerdag, waarbij ik onder meer aanwezig was bij de barbecue op het strand. Ook heb ik deelgenomen aan het Haagse kantoren hockeytoernooi en ben ik bij een borrel van de Jonge Balie Den Haag geweest. Tot slot had BarentsKrans vorige maand een MVO-dag waar ik ook bij aanwezig was. Kortom, genoeg momenten om het kantoor goed te leren kennen.”

Haagse kantoren hockeytoernooi | Team BarentsKrans

En hoe bevalt het wonen en werken in Den Haag?

“Wat is Den Haag een fijne stad! Met mede-stagiaires verken ik de stad soms na werk. Het is leuk om even in een andere omgeving te wonen, en zo niet alleen de cultuur van het kantoor, maar ook van de stad mee te krijgen.”

Wat is tot nu toe het hoogtepunt van je studentstage?

“Het kennismaken met kantoor en qua werkzaamheden de zittingen. Tijdens een aantal zittingen stuurde de rechter de partijen de gang op om te kijken of er wellicht toch een schikking mogelijk was, dat vond ik interessant en leerzaam.”

Je bent sinds vorige maand ook Praeses van het 35e bestuur van de Civielrechtelijke vereniging Gerhardus Diephuis. Hoe combineer je dit met je stage?

“We zijn als bestuur nog in de opstartfase, daarom is de combinatie van stage en bestuur goed te doen. Daarnaast krijg ik van beide veel energie. Af en toe doe ik voor mijn bestuursfunctie wat in de avonduren.”

Welke inzichten heeft deze studentstage jou gegeven?

“Ik weet nu 100% zeker dat ik de advocatuur in wil. De afwisseling tussen het beantwoorden van interessante juridische vraagstukken en het in de praktijk brengen daarvan tijdens een zitting, dat maakt de advocatuur voor mij aantrekkelijk. Daarnaast ervaar ik nu dat ik het belangrijk vind om in een omgeving te werken waar hard gewerkt wordt aan mooie zaken, maar waar tegelijkertijd een open cultuur heerst.”

Heb je tips voor andere student-stagiaires?

“Uit ervaring weet ik nu dat een stage goed te doen is in de laatste fase van je bachelor. De motivatie om stage te lopen en de klik met het kantoor is daarin het belangrijkst. De praktijkervaring is heel waardevol. Ook als je niet in de buurt van Den Haag woont is een stage bij BarentsKrans mogelijk. In overleg wordt er dan gekeken naar de mogelijkheden. En lukt het niet om een kamer te vinden? Trek aan de bel, dan wordt er vanuit kantoor met je meegekeken.”