Zo sluit de Haagse Jonge Balie het juridisch jaar af  

Een bijzonder fenomeen, in Den Haag wordt het juridisch jaar afgesloten met de Sluitingszittingsdagen. Kantoorgenoten Christi Donkervoort en Lisa Kate Palmer houden zich als lid van de lustrumcommissie van de Jonge Balie Den Haag bezig met de organisatie van deze dagen, die dit jaar in het teken staan van haar 17e lustrum. Lisa Kate vertelt over deze traditie en wat er op het programma staat.

Oorsprong van de Sluitingszittingsdagen

“De Haagse balie is uniek voor wat betreft de organisatie van de Sluitingszittingsdagen. Het ontstaansmoment van de Sluitingszittingsdagen brengt ons terug in de tijd en zelfs over de grens. In België heerst er al decennia lang een strijd, welke Belgische balie het voorrecht heeft om het juridisch jaar officieel te openen. Tot op de dag van vandaag is daar onenigheid over en zodoende organiseert bijna iedere plaatselijke Belgische balie de ‘opening van het juridisch jaar’. Het bestuur van de Haagse balie nam daar kort na de Tweede Wereldoorlog kennis van, hen viel één ding op: het juridisch jaar wordt op meerdere plekken geopend, maar waarom sluit niemand het jaar officieel af? Zo ontstond het idee dat de Jonge Balie Den Haag de verantwoordelijkheid en eervolle taak op zich zou nemen om het juridisch jaar formeel te sluiten. We kunnen vandaag de dag stellen dat Den Haag de enige plek is ter wereld waar het juridisch jaar officieel wordt gesloten.”

Lustrumjaar 2023

“Ter ere van het lustrum heeft er op 1 juni 2023 een symposium plaatsgevonden over toezicht op de advocatuur. Van woensdag 28 juni 2023 tot en met vrijdag 30 juni 2023 vinden de overige lustrumactiviteiten plaats, zoals een oud-besturenborrel, de Sluitingszittingsrede en het gala. Het thema van het lustrum is ‘In control’ en staat voor de huidige ontwikkelingen waar de advocatuur mee te maken heeft.

Lustrumcommissie 2023

Samen met mijn commissiegenoten ben ik het afgelopen jaar druk bezig geweest met de organisatie  van het lustrum. Zo hield ik mij bezig met de acquisitie en ondersteun ik mijn commissiegenoten om de Sluitingszittingsrede en het gala zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Onze lustrumcommissie bestaat uit acht advocaten, allen werkzaam in het Haagse arrondissement. Het is een mooie manier om in contact te komen met plaatselijke collega’s en om er samen voor te zorgen dat er een fantastisch evenement staat.

Aankomende week belooft een drukke en bijzondere week te worden, waarin ik het vooral uitkijk naar het gala waar we met ruim 250 Haagse baliegenoten het lustrum knallend zullen afsluiten.”