Sebastiaan bij AvdR: is er leven na de overname?

Als advocaat-medewerker op de sectie Corporate, Commercial & Financial Litigation adviseert en procedeert Sebastiaan van Dam over uiteenlopende commerciële en ondernemingsrechtelijke kwesties. De toenemende trend waarbij private equity-investeerders geld en expertise in een bedrijf injecteren in ruil voor een aandelenbelang, ziet ook hij steeds vaker terug in zijn werk. Onlangs interviewde de Academie voor de Rechtspraktijk (AvdR) Sebastiaan hierover voor een on demand webinar.

Sebastiaan: “Waar het in de traditionele fusie- en overnamewereld vooral ging om concurrenten die samengingen of werden overgenomen, zien we tegenwoordig steeds meer participatiemaatschappijen en durfkapitalisten (private equity) investeren in bedrijven. Private equity-investeerders injecteren geld en expertise in een bedrijf in ruil voor een aandelenbelang. Hun doel is om winst te maken, terwijl de oprichter van het bedrijf (de founder) vaak vooral (ook) wil dat zijn bedrijf groeit en/of een bepaalde richting ingaat. Dit kan leiden tot spanningen tussen beide partijen. Wij staan dan ook vaak founders bij die met hun investeerder in de clinch liggen en zich afvragen hoe ze uit deze situatie kunnen komen of met deze situatie om moeten gaan, vaak met het gevoel dat ze met hun rug tegen de muur staan.”

In dat kader legt Sebastiaan in het interview uit welke mogelijkheden een founder heeft om een enquêteprocedure te starten, ook (en juist) wanneer private equity dit niet wil.

“Private equity kan een waardevolle partner zijn voor een bedrijf, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen. Founders moeten ervoor zorgen dat hun belangen worden behartigd en dat het bedrijf niet wordt getransformeerd in iets dat niet meer in lijn is met hun visie. Als de interesse van private equity eenmaal is gewekt, is het voor de founder daarom verstandig om goed na te denken over de mogelijke gevolgen van de toekomstige samenwerking. Daarbij moeten niet alleen economische en juridische afwegingen, maar (juist) ook psychologische afwegingen worden gemaakt. Is het bedrijf, en is de founder zelf, klaar voor deze samenwerking?”

Het betrekken van private equity is geen kwestie van alles of niets. Hoewel het een krachtige strategie kan zijn voor groei, is het essentieel om zorgvuldig alle aspecten van deze samenwerking te overwegen. Het doel is niet om private equity buiten de deur te houden, maar om ervoor te zorgen dat het bedrijf de founder klaar zijn voor deze strategische stap. Het is belangrijk voor een founder om te beseffen dat, ondanks mogelijke conflicten, zij niet altijd met hun rug tegen de muur staan. Een verstandige stap is het overwegen van verschillende opties om de relatie met investeerders te beheren en eventuele geschillen op te lossen. Sebastiaan wijst in dit verband op de mogelijkheid van een enquêteprocedure, zelfs als private equity hier initieel niet voor openstaat.

Het webinar met het volledige interview met Sebastiaan is te bekijken via de AvdR.

Sebastiaan van Dam

Foto: Academie voor de Rechtspraktijk