Ayman blikt terug op zijn werkstudentschap

Ayman Kariman startte in juli 2022 als werkstudent op de sectie Vastgoed bij BarentsKrans. Gedurende zijn master Civiel recht aan de Universiteit Leiden was hij drie dagen per week werkzaam op ons kantoor. Ayman blikt terug op een jaar werkstudentschap.

Ayman

Hoe heb jij jouw werkstudentschap bij BarentsKrans ervaren?

“Het is nu bijna een jaar geleden dat ik hier begon en het jaar is voorbijgevlogen. Het was mijn eerste juridische baan. In het begin was het spannend, je doet veel indrukken op en er komt veel op je af, maar ik vond al snel mijn plek en het voelde snel vertrouwd. Ik heb mij al vanaf de eerste dag beziggehouden met uiteenlopende en uitdagende juridische vraagstukken, waar ik met veel plezier aan heb gewerkt. Het is fijn als je voor een langere tijd verbonden bent aan een kantoor, zodat je meer de diepte in kan gaan en langer betrokken kan blijven bij bepaalde dossiers. Naast het inhoudelijke aspect, heb ik ook een fijne klik met de kantoorgenoten en was ik echt part of the team.”

Wat blijft je het meest bij van jouw tijd bij BarentsKrans?

“Met name de wat complexere juridische zaken waar ik aan mocht werken, maar ook de fijne band met kantoorgenoten. Ik heb aan deze tijd ook echt vrienden overgehouden.”

Met welk type juridisch werk heb je je beziggehouden?

“Voornamelijk inhoudelijk werk, zoals het opstellen van uitvoerige notities, literatuur- en jurisprudentieonderzoeken en het helpen in de voorbereiding van zittingen en/of overleggen. Ik kreeg als werkstudent veel verantwoordelijkheid en mocht bijvoorbeeld ook cliëntadviezen opstellen. Je ziet concreet wat er met je werk gebeurt, wanneer het bijvoorbeeld wordt overgenomen in adviezen richting cliënten. Omdat je langer meedraait, raken kantoorgenoten gewend aan je werkwijze en andersom. Dat werkt prettig. Grotere inhoudelijke zaken worden afgewisseld met kleinere werkzaamheden, zoals het meehelpen in het verkennen van acquisitiemogelijkheden of incidentele uitzoekvragen voor bijvoorbeeld een blog. Daarnaast nam ik ook deel aan sectielunches en -overleggen.”

Hoe was de samenwerking met de advocaten en andere medewerkers binnen het kantoor? Hoe was de begeleiding?

“De samenwerking binnen kantoor is erg prettig. De advocaten wisten mij te vinden wanneer zij hulp nodig hadden bij een bepaalde zaak, waarna ik hier zelfstandig mee aan de slag kon. Soms word je in het diepe gegooid, maar daar heb ik juist het meeste van geleerd. De deur staat altijd open indien je ergens tegenaan loopt.”

Wat kenmerkt de cultuur van BarentsKrans volgens jou?

“Je merkt dat BarentsKrans een ambitieus kantoor is, dat opereert in de top van de markt. Tegelijkertijd heerst er een toegankelijke, gelijkwaardige en laagdrempelige sfeer. Die combinatie is heel fijn.”

Heb je ook deelgenomen aan sociale evenementen binnen kantoor?

“Zeker. Los van de reguliere kantoorborrels ben ik bijvoorbeeld bij de jaarlijkse kerstlunch geweest. Dat was echt een hoogtepunt. Een uitgebreide kerstlunch met heel kantoor in de lounge en daarna met z’n allen de stad in. Ook was er een fijne groep met werkstudenten, student-stagiaires en advocaat-stagiaires en ben ik mee geweest met het sectie-uitje.”

Welke nieuwe inzichten heb je ontdekt tijdens je tijd als werkstudent?

“Het civiele recht ligt mij heel goed. Mijn werkstudentschap bevestigt dat ik de juiste keuze heb gemaakt qua master. Door in de praktijk met het civiele recht bezig te zijn, zie je in dat er zelden één pasklaar antwoord op een juridische vraagstelling bestaat. Het civiele recht biedt de mogelijkheid om met creatieve oplossingen te komen, zolang dit gedegen onderbouwd wordt. Deze ruimte voor creativiteit bevalt mij goed. Daarnaast heb ik geleerd dat ik het prettig vind om in een ambitieuze en uitdagende omgeving te werken. Dat houdt je scherp. Ook heb ik ingezien dat je jezelf de ruimte moet geven om, ook in de praktijk, te leren: soms lijkt een bepaald doel ver weg, maar iedereen is ooit ergens begonnen en al doende leer je.”

Wat adviseer je andere studenten die geïnteresseerd zijn in een werkstudentschap bij BarentsKrans?

“Ga ervoor. Praktijkervaring opdoen gedurende je studie is heel waardevol, of het in de vorm van een werkstudentschap bij BarentsKrans is of in een andere hoedanigheid. Bij BarentsKrans heb je volop de mogelijkheden jezelf te ontwikkelen en leer je hoe je jouw opgedane kennis toepast in de praktijk. Door tijdens je studie zowel juridisch-academisch als praktijkgericht bezig te zijn met het recht, breng je je kennis en begrip van het recht naar een hoger niveau, dat komt je persoonlijke ontwikkeling als jurist ten goede.”