thuis studeren

Acht tips om het thuis studeren beter te maken

Door het coronavirus zit je nu thuis . Hoorcolleges en werkcolleges gaan niet meer (fysiek) door; stages liggen stil. Je zult thuis aan de slag moeten. Net als wij trouwens. Maar hoe doe je dat thuis studeren op zo’n efficiënt mogelijke manier? Hieronder lees je onze acht tips.

1. Kies een goede werkplek

En dat is natuurlijk niet in je bed of op de bank! Ga zitten op een goede stoel achter een fatsoenlijke tafel of een stevig bureau. Zet je laptop op een aantal boeken en gebruik een extern toetsenbord en externe muis. Dit is beter voor je rug en nek. Een beetje frisse lucht doet ook wonderen, dus zet lekker een raampje open.

2. Maak een haalbare planning

Alles begint natuurlijk met een goede planning. Dat begint al bij het moment dat je opstaat. Houd een beetje regelmaat en zet elke dag de wekker op dezelfde tijd en liever niet te laat. Hak de dingen die je moet doen in stukjes. Maak het jezelf niet te druk, maar zorg er ook voor dat je niet te weinig werk inplant. Schrijf de dingen die je wilt doen op een leeg vel papier. Kras vooral lekker door wat al gedaan is. Check! Daarnaast is het goed om een doel per dagdeel of dag vast stellen. Wat wil je in een bepaald tijdsbestek allemaal af hebben?

3. Neem pauzes

Pauzes zijn belangrijk om je lichaam en geest even te kunnen ontspannen. Bak een taart, ga een stukje hardlopen, dans op je favoriete muziek of Zoom met een vriend. Na zo’n moment van rust zal je weer een stuk productiever zijn.

4. Leg je mobiel weg terwijl je studeert

Afleiding is niet goed voor je concentratie. Zet de momenten dat je écht productief bezig wil zijn, je telefoon uit of leg ‘m buiten bereik.

5. Beloon jezelf met leuke dingen

Doel behaald? Trakteer jezelf op iets leuks!

6. Zoom met je medestudenten over lopende projecten

Meer mensen weten meer dan één. Nu je je studiegenoten wat minder live ziet, heb je ook minder mogelijkheden om je opdrachten te bespreken en met elkaar te sparren. Gelukkig bestaat daar Zoom: via videobellen kun je met je medestudenten de lopende projecten of opdrachten doornemen.

7. Zorg voor voldoende daglicht en frisse lucht tijdens het thuis studeren

Zet een raam open en ga af en toe ook echt naar buiten. Vitamine D is goed voor je! En een beetje beweging natuurlijk ook.

8. Maak er het beste van!

En onthoud: je zit met 17 miljoen anderen in hetzelfde schuitje. Thuis studeren hoeft ook echt niet zo erg te zijn: minder reistijd en meer tijd over om in de zon in de tuin of op het balkon te zitten.  Er komt ook weer een tijd dat we écht met vrienden in de kroeg of de soos kunnen hangen. En dat we blij zijn dat we weer colleges kunnen volgen (of toch niet?). Houd nog even vol.